Voor het eerst in onze historie maken we gebruik van een door onszelf gefokte hengst:

Gallagher van Stepelo

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Gallagher van Stepelo januari 2016

Gallagher (genoemd naar bluesrock-legende Rory Gallagher) was wellicht ons mooiste veulen ooit. Hij ontwikkelde zich prima en met zijn apart fraaie afstamming (zowel zijn vader als zijn moeder beschikken over een prachtig doorgefokte Marshwood moederlijn), moest hij een gerede kans maken op de Nederlandse hengstenkeuring dachten wij. De jury besliste echter anders. Daarom werd Rory verkocht naar de heer Koch in Duitsland. Daar werd hij in januari 2016 wel goedgekeurd voor de dekdienst. Sindsdien is hij in eigendom bij Doreen Bauer en Peter Habermann in Sachsen. Wij hielden contact met de nieuwe eigenaren en zijn in de zomer van 2019 op bezoek gegaan. Daar zagen we Rory en een groot aantal van zijn nakomelingen, die ons stuk voor stuk goed bevielen. Omdat we Genie zojuist min of meer plotseling verkocht hadden, en op zoek waren naar een nieuwe hengst, kwamen we overeen dat we Rory voor twee dekseizoenen gaan huren.

Zoals gezegd zijn we vooral gecharmeerd van zijn geweldig mooie afstamming, met onder meer Julia, Gloom, Jet, Black Chiffon, Pauline, Jill, Joseph, Spook, Sprinter en Supremacy of Marshwood, allemaal in de eerste vijf generaties! Daarbij heeft Rory een inteeltcoëfficiënt van 0,00 en moeten we heel ver zoeken voor we via Deandy iets van Newton in zijn afstamming tegen komen.

Verder heeft hij een geweldig exterieur met een mooi front, een fraaie belijning, best beenwerk en een weelderig behang. Hij beschikt over soepele, ruime en krachtige bewegingen. Kortom: een hengst waar we bijzonder blij mee zijn!

We hebben zelf nog een volle zus (Jolene) en een halfzus (Loïs Lane) van Gallagher in onze weilanden lopen. Twee merries waar we trots op zijn en waar we veel van de prachtige eigenschappen van Gallagher in terug zien.

Door Gallagher de komende twee jaar te gebruiken, verankeren wij een aantal erg fraaie eigenschappen en goede bewegingen in onze fokkerij. We zien vol vertrouwen en met nog meer belangstelling uit naar de veulens in 2021 en 2022!

 

 

 

Verleden:

In het verleden hebben wij in onze fokkerij slechts incidenteel gebruik gemaakt van hengsten die bij derden ter dekking staan. Op onze eigen stal hebben wij in de afgelopen jaren de volgende dekhengsten gehad:

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Genie van de Boskant 2018-2019

Genie kochten we direct na zijn goedkeuring als driejarige hengst. Hij zag er nog mooi ‘groen’ uit, maar had toch al allure en zeer veel ras. We kochten hem vooral om zijn afstamming. Via vader Helmut heeft hij een geweldig goede Marshwood-lijn te pakken en via zijn moeder Cyanne brengen we het bloed van Tyfoon van de Kozakkenhoeve in onze fokkerij, iets wat we tot nog toe misten. Op bezoek bij zijn fokker, fam. Van der Heijden in Horssen zagen we moeder, groot- en overgrootmoeder van Genie. Drie mooie rastypische merries, waarbij ons opviel dat oud-Bergharens kampioene Nancy van stal Heidezicht er nog altijd zeer goed uitziet.

Omdat we destijds zelf onze andere goedgekeurde dekhengst Elegant van de Bloemhof thuis hadden, werd Genie de eerste twee jaar verhuurd naar Hengstenhouderij Dibbits in Horssen. Wel zijn we in beide jaren met een merrie naar hem toe geweest. Vervolgens heeft Genie twee dekseizoenen bij ons thuis doorgebracht.

Genie laat van zich horen in de fokkerij: In 2018 jaar werden op twee van de meest gerenommeerde premiekeuringen van Nederland veulens van hem algemeen veulenkampioen: Midnight Rose van den Uitweg deed dat in Velddriel en Mette-Marit van de Boskant herhaalde dat kunststukje in Bergharen. Daar werd ook nog eens het jaarling Linde van de Bouwensweg uitgeroepen tot jeugdkampioen in de middenmaat. 

In de zomer van 2019 hebben we Genie verkocht naar Wilma en Caspar Gubbels van stal Wilcas uit Altforst. We hopen dat zij er net zoveel plezier mee beleven als wij gedaan hebben.

 

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Elegant van de Bloemhof 2016-2017

Ook Elegant kochten we vlak na zijn goedkeuring. Regeren is vooruitzien en daarom waren we al even op zoek naar een hengst die in de toekomst een waardige opvolger van Amigo zou kunnen worden. Dat moest er dan één zijn met een goede moederlijn, ontegenzeggelijk veel ras, mooie lange lijnen en een fraai klein hoofdje. Die aspecten vonden we terug in Elegant. Vooral het feit dat hij een zoon is van de werkelijk schitterende Zafanja van de Bloemhof, een merrie die we bij fokker Mies Bloem al eens hadden willen kopen, gaf voor ons de doorslag. Zafanja is een mooi harde merrie met een heel fraai rasbeeld en goede, best ontwikkelde benen en voeten.

We kwamen met Martin Kramp overeen dat hij Elegant de eerste twee jaar zou mogen gebruiken op zijn hengstenhouderij. Voor ons een mooi bijkomend voordeel dat Elegant meer dan voldoende goede merries kreeg. In januari 2015, toen Elegant al ons eigendom was, werd hij aan de hand van Martin Kramp uitgeroepen tot beste vierjarige hengst op de hengstenkeuring in Mariënheem. Een mooi moment waar we nog steeds goede herinneringen aan bewaren.

Elegant heeft het bij ons zeer goed gedaan. Uit elk dekseizoen hebben we een prachtige merrie overgehouden: Malle Babbe en Loïs Lane zijn beloften voor de toekomst.

Elegant is nog een jaar verhuurd geweest naar dekstation Dibbits in Horssen en voor dekseizoen 2018 hadden we hem verhuurd aan de familie Spoeltman uit Gendt. Daar heeft hij echter nooit mogen dekken. Hij overleed plotseling aan hartfalen in het voorjaar, op slechts achtjarige leeftijd.

 

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Amigo van de Garderenshof 2012-2013-2014-2015

Als opvolger van de gehuurde Spartacus van Aruba waren we op zoek naar een hengst met goede bewegingen en een mooie moederlijn met zo mogelijk een flinke scheut Marshwood-bloed. Die mooie moederlijn vonden we in Romany van stal Brammelo, een dochter van onze oud-kampioen hengst en superbeweger Libero-W van de Hertraksestraat. Haar moeder Gipsy King geeft via Black Chiffon en Pauline de zo gewenste Marshwood impuls. In eerste instantie vroegen we naar Romany’s zoon Black King van de Belschuur, maar die bleek niet te koop. Daarom weken we uit naar zijn halfbroer Amigo van de Garderenshof. We zijn naar hem wezen kijken en raakten direct overtuigd.

Amigo was een geweldige hengst, die prima fokte. Hij is maar liefst vier jaar bij ons gebleven, waarin hij vele goede nakomelingen achtergelaten heeft. Stuk voor stuk mooie harde rastypische pony’s met veel behang en makkelijke, krachtige bewegingen. Ook onze Europees kampioen van Denemarken 2018, Kennedy van Stepelo, is een dochter van hem.

We verkochten Amigo naar onze vrienden Claudia en Torsten Kipp in Duitsland. Ook daar doet hij het uitstekend. Zo behaalde hij voor de aldaar verplichte gebruiksproef, de hoogste punten ooit!

 

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Spartacus van Aruba 2009-2010-2011

Na Edmund en Turbo Magic vonden we dat onze fokkerij wel wat impulsen kon gebruiken ten aanzien van de halslengte en front. Op de hengstenkeuring viel ons oog op Spartacus van Aruba die ons met zijn fraaie rastype en mooie hals erg aansprak. Als zoon van topvererver No Fear bracht hij bovendien een scheut bloed mee dat perfect aansloot op onze Edmund-merries. We gingen in Roermond naar Spartacus kijken en kwamen met zijn eigenaar Jac. Hinzen een gebruiksruil met onze hengst Turbo Magic overeen. Spartacus voldeed helemaal aan onze verwachtingen en bracht onder meer verbeteringen in onze fokkerij ten aanzien van rasadel en aansprekende voorhanden. Onze kampioensmerrie Dana van Stepelo is de meest bekende exponent uit de Spartacus-periode, maar ook haar “vrijwel volle zus” Edina dient nog steeds onze fokkerij.

Na zijn verblijf bij ons werd Spartacus door Hinzen verkocht naar de Skargardens Stuteri van Johanna Petterson in Zweden. Zij heeft helaas weinig geluk met hem gehad. Spartacus brak daar al snel een been en heeft dat helaas niet mogen overleven.

 

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Turbo Magic van Kastanjehof 2006-2007-2008

Turbo Magic kochten we op de hengstenkeuring direct na zijn goedkeuring. Wij waren overtuigd van zijn prachtige moederlijn uit de Veldzicht-fokkerij met daarin Deandy als moedersvader. Dit moest mooi passen op onze nakomelingen van Libero-W (ook een zoon van Deandy) waarmee we wat lijnteeltprincipes introduceerden in onze fokkerij. Middels vader August bracht hij de mooie moederlijn van de vooral in Zweden excellerende Jessica van Vliek. Turbo heeft het bij ons naar behoren gedaan en enkele eerste premiemerries achtergelaten, toch is zijn invloed op onze fokkerij niet bijzonder groot geweest. Na de gebruiksruilperiode in Roermond werd Turbo door ons verkocht aan dhr. Jeppsson van de Almnäs-fokkerij in Zweden.

 

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Edmund van de Brouwerij PREF. 2003-2004-2005

Edmund is één van onze all-time favoriete hengsten. Met zijn prachtige, sterke bouw en fraaie belijning sprak hij ons erg aan. Toen hij nationaal kampioen in de middenmaat werd, droomden we er stiekum van hem ooit eens te mogen inzetten op onze fokkerij, maar dat leek op dat moment een utopie. Hij stond op topstallen als Bunswaard en De Römer en was daarmee ver buiten onze reikwijdte. Dat werd hij helemaal toen hij verkocht werd naar Zweden.

Toch trokken we de stoute schoenen aan (“die niet waagt, die niet wint!”) en vroegen Torsten Jeppsson enkele jaren later of hij Edmund wilde verkopen. Na nogal wat heen en weer gepraat kwamen we tot de koopovereenkomst; minimaal ééns in je leven moet je iets geks doen! Enige tijd later bracht Jeppsson Edmund hoogstpersoonlijk naar ons toe. Met zijn werkelijk excellente afstamming Newton x Pauline moest hij het zeker goed gaan doen op onze Libero-W merries, die gemiddeld erg goed konden bewegen. Iets wat niet Edmunds sterkste kant was.

Edmund maakte het helemaal waar. Hij bracht veel ras in onze fokkerij, iets wat we op de soms wat grovere Libero-W merries goed konden gebruiken. Met Edmund hebben we de grootste kwaliteitssprong vooruit gemaakt in onze fokkerij. Hij heeft dan ook nog steeds een bijzonder plaatsje in ons hart. In vrijwel al onze huidige pony’s staat zijn naam in de afstamming gebeiteld.

We verkochten de toen vijftienjarige Edmund aan Jan Kuipers van stal De Wilgenkamp uit Losser.

 

 

2002: Géén eigen dekhengst

 

 

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Libero W van de Hertraksestraat 1999-2000-2001

Libero-W was de eerste eigen dekhengst van Edith en Remond, daarvóór lag het initiatief van de hengsten vooral bij Pa Molenkamp. Remond had met Benno Nijhof besloten dat het leuk zou zijn om samen een eigen jonge zwarte hengst te hebben. Op de hengstenkeuring 1999 in Den Bosch werd, mede op advies van Benno’s vader Herman Nijhof, Libero-W aangekocht. Dat gebeurde ’s ochtends vroeg, nog voor er één hengst in de baan verschenen was. Nijhof senior had dat heel goed gezien. Libero was een topper! Een zeldzame hengst met een subliem bewegingsapparaat. Wat kon hij draven! Libero stapte op z’n eerste hengstenkeuring zomaar naar de kopplaats in de grote maat, een jaar later werd hij beste vierjarige en in 2001 voltooide hij zijn zegetocht: kampioen grote maat, algemeen kampioen en erekampioen! Het was een aparte verschijning in de baan, onze Libero. Vooral door zijn hééle beste bewegingen. Geen hengst kon daar tegenop! 

Ook in de nafok deed Libero het heel best. Onze Pandora werd preferent en behaalde net als Selma, Sonnet en Sabatini een eerste premie. De beide laatsten werden verkocht naar Finland, waar ze furore maakten. Vooral Sonnet bleek daar jarenlang onverslaanbaar in de keuringsbaan en behaalde zelfs het algemeen kampioenschap op de Vermo-show met meer dan 500 deelnemers uit vele verschillende ponyrassen!

Van Libero zelf hebben we maar drie jaar mogen genieten. In december 2001 werd hij plotseling ziek en overleed enkele dagen later. Zo sta je bovenaan, en zo heb je niets! 

 

 

1998: Géén eigen dekhengst

1997: Géén eigen dekhengst

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Hamlet van Bunswaard 1996

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Sinjeur van de Amstelhof 1993 – 1994 – 1995

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Rosson of Transy PREF. 1990 – 1991 – 1992

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Scotsman van Bunswaard 1989

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Lord Gloom van Vliek 1983 – 1989

In de jaren hiervoor is gebruik gemaakt van hengsten van derden.

In een verder verleden nam Herman Molenkamp jarenlang deel in dekstation “De Toekomst” met een vijftal andere Haaksbergse Shetland Pony fokkers. Hengsten uit die tijd waren onder meer:

Headmaster van Spuitjesdom

Pegassus of Netherley

Rosald of Transy