Momenteel zijn wij eigenaar van twee goedgekeurde dekhengsten:

Genie van de Boskant en Elegant van de Bloemhof

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Genie van de Boskant januari 2018

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Beste vierjarige hengst 2015 Elegant van de Bloemhof

Beide hengsten zijn door ons na hun goedkeuring als driejarige al aangekocht. Elegant heeft eerst twee jaar ter dekking gestaan bij Hengstenhouderij Kramp in Valburg en is daarna naar Stepelo gekomen. Vervolgens is hij weer verhuurd naar achtereenvolgens hengstenhouderij Dibbits en stal Nieuwemoed van Sjoerd Spoeltman.

Genie hebben we eerst twee jaar verhuurd naar Hengstenhouderij Dibbits in Horssen en is nu voor het tweede achtereenvolgende jaar huis.

Elegant van de Bloemhof

Elegant kochten we destijds vooral omdat we erg onder de indruk waren van zijn moeder Zafanja van de Bloemhof. Een prachtige, sterk gebouwde, merrie, die geweldig mooi in het Shetland type staat en beschikt over best beenwerk. Vader Arno van de Bloemhof komt ook uit een mooi gefokte moederlijn. Hij werd in het najaar van 2016 definitief goedgekeurd op basis van zijn afstammelingen. Met het mooie papier van Elegant brengen we het bloed van Friso van de Heuvelshof, waar we nog nauwelijks iets van hadden, binnen in onze fokkerij en grijpen we tegelijkertijd een beetje terug op onze beide oud-nationaal kampioenhengsten Libero-W en Lord Gloom.

Elegant is een gewilde hengst. Het jaar na zijn goedkeuring werd Elegant op de hengstenkeuring in Mariënheem uitgeroepen tot de beste vierjarige hengst van Nederland. Wat een mooi succes. Hij verrichte in zijn tweede jaar maar liefst 60 dekkingen. Veel van zijn veulens werden geprimeerd en van zijn 23 jaarlingen werden er maar liefst 22 geprimeerd!. Van zijn tweejarige dochters werd zelfs 100% geprimeerd. Zowel in 2016 als 2017 behaalden nakomelingen van Elegant kampioenstitels op de regionale premiekeuringen: Kadanz van stal de Elsthof en J’aime La Vie van stal de Elsthof werden veulen- resp. jeugdkampioen (2x) in Heteren.

In het najaar van 2017 heeft Elegant de eerste fase van zijn afstammelingenonderzoek positief afgerond en gaat nu naar de tweede fase. Met de fraaie resultaten van zijn nakomelingen is Elegant hard op weg om op de kortst mogelijke termijn definitief goedgekeurd te worden!

Het keuringsseizoen 2018 is voor Elegant supergoed verlopen: In Gendringen behaalden allebei zijn tweejarige dochters de kopplaats in hun rubriek. Kyra van stal Beatrix van F.W. Buiting uit Didam werd ook nog jeugdkampioen grote maat. Omdat het zo tropisch warm was zijn een flink aantal aangemelde driejarige merries afgemeld voor de premiekeuring. Dat is jammer, want anders was Elegant nu al definitief goedgekeurd geweest! Van de vier driejarige nakomelingen die wel op de keuring verschenen, kregen er twee direct de felbegeerde eerste premie.

Op de hengstenkeuring in december 2018/januari 2019 werd de eerste zoon van Elegant goedgekeurd. Ook deze zwartbonte Kramer van stal Maruschka kreeg direct een eerste premie.

Genie van de Boskant

Genie kochten we ook vooral om zijn afstamming. Via vader Helmut heeft hij een geweldig goede Marshwood-lijn te pakken en via zijn moeder Cyanne brengen we het bloed van Tyfoon van de Kozakkenhoeve in onze fokkerij, iets wat we totnogtoe misten. Op bezoek bij zijn fokker, fam. Van der Heijden in Horssen zagen we moeder, groot- en overgrootmoeder van Genie. Drie mooie rastypische merries, waarbij ons opviel dat oud-Bergharens kampioene Nancy van stal Heidezicht er nog altijd zeer goed uitziet.

Omdat we destijds zelf Elegant thuis hadden, konden we Genie eerst nog een paar jaar in Horssen laten. Wel zijn we in beide jaren met een merrie naar hem toe geweest. Uit zijn eerste jaargang hebben we al het mooie hengstveulen Lukather van Stepelo (uit Dana) en afgelopen zomer kreeg onze Jolene het merrieveulen Maxima van Stepelo van hem..

Genie laat van zich horen in de fokkerij: Op twee van de meest gerenommeerde premiekeuringen van Nederland werd een veulen van hem algemeen veulenkampioen: Midnight Rose van den Uitweg deed dat in Velddriel en Mette-Marit van de Boskant herhaalde dat kunststukje in Bergharen. Daar werd ook nog eens het jaarling Linde van de Bouwensweg uitgeroepen tot jeugdkampioen in de middenmaat. Met nu 22 geprimeerde veulens (van de getoonde 26) uit z’n eerste twee jaargangen is Genie hard op weg net als Elegant binnen de kortst mogelijke tijd fase 1 van zijn afstammelingenonderzoek met succes af te ronden!

Verleden:

In het verleden hebben wij in onze fokkerij slechts incidenteel gebruik gemaakt van hengsten die bij derden ter dekking staan. Op onze eigen stal hebben wij in de afgelopen jaren de volgende dekhengsten gehad:

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Amigo van de Garderenshof 2012 – 2013 – 2014 – 2015

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Spartacus van Aruba 2009 – 2010 – 2011

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Turbo Magic van Kastanjehof 2006 – 2007 – 2008

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Edmund van de Brouwerij PREF. 2003 – 2004 – 2005

2002: Géén eigen dekhengst

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Libero W van de Hertraksestraat 1999 – 2000 – 2001

1998: Géén eigen dekhengst

1997: Géén eigen dekhengst

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Hamlet van Bunswaard 1996

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Sinjeur van de Amstelhof 1993 – 1994 – 1995

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Rosson of Transy PREF. 1990 – 1991 – 1992

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Scotsman van Bunswaard 1989

Het jonge gezin Molenkamp (1963)

Lord Gloom van Vliek 1983 – 1989

In de jaren hiervoor is gebruik gemaakt van hengsten van derden.

In een verder verleden nam Herman Molenkamp jarenlang deel in dekstation “De Toekomst” met een vijftal andere Haaksbergse Shetland Pony fokkers. Hengsten uit die tijd waren onder meer:

Headmaster van Spuitjesdom

Pegassus of Netherley

Rosald of Transy