veulens 2019

 

 

Tot dusver hebben we dit jaar vier veulens gekregen. We wachten nog op eentje, die waarschijnlijk komende week het levenslicht zal aanschouwen.

Onze schimmelmerrie Guusje heeft dit jaar een mooi merrieveulen gebracht. Deze Noblesse van Stepelo is ook schimmel, en daar zijn we erg blij mee. Pappa is de bij het Noorse stamboek goedgekeurde schimmelhengst Pinocchio.

Noblesse van Stepelo

 

Van onze hengst Genie van de Boskant kregen we drie veulens, allemaal hengsten. En stuk voor stuk hele mooie veulens. Dat wordt straks nog moeilijk selecteren:

Noddy Holder van Stepelo (Genie v.d. Boskant x Kennedy van Stepelo)

Nabuko Donosor van Stepelo (Genie v.d. Boskant x Dana van Stepelo)

N’Kufo van Stepelo (Genie v.d. Boskant x Jolene van Stepelo)

Noddy Holder van Stepelo

EEN TIJDPERK IS VOORBIJ…

2018 was een bijzonder ponyjaar. Een jaar dat we niet snel zullen vergeten. En zoals wel vaker heb je in een jaar meevallers en tegenvallers. De hoogtepunten blijven meestal lang in je geheugen hangen, en dat zal over afgelopen jaar ook wel zo zijn. Maar wat ook nog heel lang zal blijven hangen is het trieste moment dat we afgelopen woensdag moesten bleven: Afscheid nemen van onze “Grand Old Lady”: Zonnetje van stal ’t Kleine Ros.

Wat heeft ze ons een plezier gegeven. Vooral door haar karakter: altijd bepalend, vaak beslissend. Zeker in het weiland, maar ook heel vaak daarbuiten. Zij gaf aan wat ze wilde. Als het haar niet aanstond dan liet ze dat weten. Maar ze liet ook duidelijk merken wat ze van ons verwachte: wortels, slobber of even lekker krabben op een bepaalde plek.
Zij was de baas in het weiland. Nummer één in de pikorde. Dat hoefde ze niet met kracht af te dwingen, hoewel ze wanneer ze dat nodig achtte wel deed. Ze kon in haar jonge dagen achteruit lopen en slaan tegelijk. Ze was vooral slim, en dat maakte veel meer dat alle andere pony’s haar leiding accepteerden. Ze had altijd perfect door wat wij wilden. En op haar manier probeerde ze ons daarbij te sturen. “Schiet eens op”, “Kom op met die brokken” of “Maak die draad voor elkaar, ik wil nu naar die andere wei met dat langere gras”, je kon het haar zien denken.
Wat een prachtig en vooral lief karakter! Ze gaf dat ook door aan haar kinderen en kleinkinderen. Wat karakter betreft leek kleindochter Wieke (uit Sonnet die, later in Finland furore maakte) nog het meest op haar. Maar ook Kennedy haar jongste kleindochter, en dit jaar Europees kampioen in Denemarken, heeft veel van haar karakter meegekregen.

Op haar 33 levensjaar is dan afgelopen week een einde gekomen aan de vriendschappelijke band die wij met Zonnetje meer dan twintig jaar mochten beleven. Ze ging de laatste tijd achteruit. Werd erg mager, horen en zien gingen minder en haar lichaam functioneerde niet meer naar behoren. Jaren geleden hadden we haar al beloofd te zorgen voor een goede oude dag en haar te verplegen zolang dat verantwoord was. Nu was het moment aangebroken dat het niet langer kon. We hebben haar laten inslapen.

Zonnetje, dank je wel!

Shetland.nl

Uit: “De Shetland Pony” november 1998

Shetland.nl

1990: Erekampioen te Midden-Beemster

Shetland.nl

2003: Bij ons in het weiland

Shetland.nl

2007: bekappen door Pa Molenkamp (samen zijn ze hier 100 jaar!)

Shetland.nl

voorjaar 2008: Dragend van haar 17e veulen (Black Betty)

Shetland.nl

2014

Shetland.nl

2015

GENIE IMPONEERT MET NAKOMELINGEN IN BERGHAREN

Wat een dag beleefden we gisteren in Bergharen. Op de jaarlijkse premiekeuring aldaar, deed onze Genie van de Boskant van zich spreken. Hij liet er tien veulens zien, waarvan er drie de kopplaats in hun rubriek wisten te behalen. Acht behaalden de felbegeerde veulenpremie van het stamboek. Als uitsmijter werd het schitterende veulen Mette-Marit van de Boskant van Genie’s fokker Wim van der Heijden algemeen veulenkampioen. Na Midnight Rose van den Uitweg in Velddriel, dus dit jaar al het tweede veulen van Genie dat het algemeen veulenkampioenschap op een grote premiekeuring in de wacht weet te slepen!

Maar daar hield het nog niet mee op. Het jaarling Linde van de Bouwensweg van C. van Rossum uit Horssen won haar rubriek en werd jeugdkampioen in de middenmaat.

Mooie, in het oog springende, successen voor onze Genie derhalve. Van harte proficiat voor de eigenaren van deze mooie nakomelingen.

Shetland.nl

Mette-Marit van de Boskant veulenkampioen Bergharen

YNSKE VAN STEPELO BEST IN SHOW IN DENEMARKEN

Gisteravond ontvingen we een bericht van Bettina Lykke Bojsen uit Denemarken. Zij is al weer enige jaren eigenaresse van Ynkse van Stepelo (v. Edmund vd Brouwerij). Op de Midtjylland show in Randers werd onze Ynske uitgeroepen tot algemeen kampioen (BIS). Dat is natuurlijk geweldig mooi nieuws en een succes waar we samen met Bettina best trots op zijn.

Ynske fokten we uit onze Kroon Preferente Pandora van Stepelo (v. Libero-W van de Hertraksestraat), die uit de lijn van Regientje en Firientje van de Mulder (v. President of Marshwood) komt. Een supermooie foklijn derhalve en dat laat Ynske dan nu ook weer zien. Twee jaar terug kochten we een hengstveulen uit Ynske terug van Bettina. Deze Bonnes Yohnsson T Time (v. Timothy af Jaborüder) hebben we in opfok lopen en hopen we op de komende hengstenkeuring te presenteren.

Ynske heeft overigens al meerdere goede hengstveulens gebracht. Bonnes Yack O’ Fire schopte het in Denemarken al eens tot kampioen bij de ruinen en Bonnes Youngster werd al eens veulenkampioen. Hoe zei Vaessen dat ook al weer: ‘bon sang ne peut mentir’?

Shetland.nl

Ynske van Stepelo

Shetland.nl

Bonnes Youngster veulenkampioen

GOED KEURINGSSEIZOEN GEHAD

De afgelopen maanden hebben we drie keuringen bezocht met onze pony’s. Over de onverwachte geweldige resultaten in Denemarken is genoeg gezegd en geschreven. In Nederland hebben daarna onze pony’s op de beide premiekeuring in Gendringen en Ambt-Delden ook hele mooie resultaten laten zien.

Als je met negen pony’s de keuringsbaan in gaat en je komt terug met twee kopplaatsen, vier keer een tweede plek en één keer een derde, dan mag je van heel mooie uitslagen spreken. Dat stemt ons dan ook meer dan tevreden. Het enige wat we anders gehoopt en ook verwacht hadden was de primering van Edina. De jury heeft haar goede ras, hardheid en kwaliteit in beenwerk toch anders beoordeeld dan wij thuis in de wei doen. Het zij zo. Wij kijken dagelijks met veel plezier naar haar, en die eerste premie zal ze dan gewoon volgend jaar wel krijgen!

Ondertussen werpen we onze blik al vast vooruit naar de Nationale Kampioenschappen in Lunteren en de Hengstenkeuringen in Mariënheem. Aan beide evenementen nemen we verwachtingsvol en met veel plezier deel. We kijken er naar uit!

HELE MOOIE KEURINGSRESULTATEN VOOR ONZE HENGSTEN

Voor onze beide dekhengsten Elegant van de Bloemhof en Genie van de Boskant was het afgelopen zaterdag een hele mooi keuringsdag. In Ambt-Delden werden al onze drie veulens van Elegant geprimeerd. Malle Babbe en Morrison liepen op een keurige tweede plek in hun rubriek en Mercury (onze “Freddy”) werd zelfs rubriekswinnaar. Dat was een mooi resultaat om mee naar huis te nemen.

Daar eenmaal aangekomen vernamen wij dat tegelijkertijd in Velddriel op de premiekeuring van de Bommelerwaard het merrieveulen Midnight Rose van den Uitweg algemeen veulenkampioen geworden is. Zij is een dochter van onze Genie van de Boskant. Familie van Hemert van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

Shetland.nl

Genie van de Boskant januari 2018

Shetland.nl

Beste vierjarige hengst 2015 Elegant van de Bloemhof

UIT DUITSLAND EN DENEMARKEN NIEUWE FOTO’S ONTVANGEN

Vandaag werden we verrast door prachtige foto’s van de Internationale Show in Herning (Denemarken), waar onze Koningin en Kennedy het zo voortreffelijk gedaan hebben. Bettina Lykke Bojsen uit Denemarken en Nicola Ackermann uit Duitsland stuurden ons een heel regiment prachtige foto’s. Dank daarvoor!

Een kleine selectie van deze foto’s plaatsen we hieronder:

Shetland.nl

Koningin wordt kampioen midden maat (foto: Nicola)

Shetland.nl

Kennedy wordt kampioen grote maat (foto: Nicola)

Shetland.nl

onze tijdelijke stal in Herning (foto: Nicola)

Shetland.nl

De Nederlandse supporters (foto: Bettina)

Shetland.nl

Koningin in draf (foto: Nicola)

Shetland.nl

Koningin rust even uit (foto: Nicola)

Shetland.nl

Kennedy in stap (foto: Bettina)

Shetland.nl

Kennedy close-up (foto: Nicola)

Shetland.nl

ereronde met Koningin (foto: Nicola)

Shetland.nl

Kennedy Supreme Champion (foto: Bettina)

Shetland.nl

ereronde met Kennedy van Stepelo (foto: Bettina)

Shetland.nl

Ereronde met Kennedy van Stepelo (foto: Bettina)

ONVERWACHT MOOIE RESULTATEN OP INTERNATIONALE KEURING IN DENEMARKEN

Wat een weekend, afgelopen week in Herning (Denemarken). Met onze beide tweejarigen Kennedy en Koningin afgereisd om een mooi weekend te beleven met vele ponyvrienden uit binnen- en buitenland. Komen we terug met twee kampioensmerries!

Koningin werd algemeen kampioen bij de zwarten in de middenmaat (en versloeg dus ook alle volwassen merries, hengsten en ruinen in de middenmaat!)

Kennedy bereikte hetzelfde in de grote maat, maar werd later ook nog gekroond tot overall supreme champion! De beste pony van allemaal: Europees kampioen!

Met een auto vol sjerpen, erelinten, oorkondes en vele prachtige cadeau’s reden we maandag weer terug naar huis.

Daar wachtte een volgende verassing, want de buurt had ons huis versierd en ‘s avonds was het een drukte van belang met vele mensen die een borrel kwamen drinken op onze kampioenen! Een dag later stond ook de regionale krant TC Tubantia op de stoep voor een interview. Nu, een paar dagen later is de roze wolk afgedreven en staan we weer met onze beide voetjes op de grond. Maar wat een geweldige belevenis!

Stiekum dachten we de afgelopen dagen ook nog een paar keer even terug aan ons eerste Europese Kampioenschap, precies 30 jaar geleden, met onze hengst Lord Gloom in Parijs.

Shetland.nl

Kennedy en Koningin met de behaalde prijzen

Shetland.nl

Kennedy van Stepelo

Shetland.nl

Koningin van Stepelo

Shetland.nl

De Nederlandse deelnemers

Shetland.nl

even genieten…

MOOIE BERICHTEN UIT DUITSLAND

Wij blijven ervan genieten: berichten van Shetland liefhebbers die veel plezier en succes hebben met Stepelo ponies. Deze week bereikten ons weer zulke mooie berichten uit Duitsland.
Walerie (Wieke van Stepelo x Amigo van de Garderenshof) van Sabine Diedrich heeft haar Staatpremie behaald door een prima gebruiksproef af te leggen. In Magdeburg heeft Conny Stegert met Dolores van Stepelo (Spartacus van Aruba x Ynkse van Stepelo) met veel succes deelgenomen aan een keuring. Van beide ponies hieronder foto’s. Hartelijke gelukwensen aan de eigenaren van deze Stepelo ponies en we wensen jullie er ook de komende jaren nog veel plezier mee.

Shetland.nl

Dolores van Stepelo

Shetland.nl

Dolores van Stepelo

Shetland.nl

Walerie tijdens haar gebruiksproef

ELEGANT GAAT NAAR DE TWEEDE FASE

Na de premiekeuring in Gendringen, waar alle tweejarige dochters van Elegant geprimeerd werden, staat vast dat Elegant nu naar de tweede fase van zijn afstammelingenonderzoek gaat. Da’s een mooi bericht!

Na drie dekseizoenen, met alleen nog maar veulens, enters en twenters, lukt het hem om dit al direct te bereiken. Daarom hebben we gisteren nog maar eens een paar foto’s van onze knappe jongeman gemaakt.

Shetland.nl

Elegant september 2017

Shetland.nl

Elegant september 2017

Shetland.nl

Elegant september 2017

Shetland.nl

Elegant september 2017

Shetland.nl

Elegant september 2017