Dana van Stepelo op de Shetland Eilanden

Afgelopen najaar ging onze kampioensmerrie Dana van Stepelo als één van de allereerste Shetland pony’s ooit vanuit Europa naar de Shetland Eilanden toe. De famillie Rendall wilde een impuls in hun fokkerij en een exponent van “het Europese type”, en kwamen daarvoor bij onze Dana uit. Samen met haar hengstveulen Oldfield ondernam Dana de lange reis naar de oorsprong waar haar voorouders ooit vandaan gekomen zijn. Dat de keuze op Dana gevallen is zien wij als iets waar we heel trots op mogen zijn en als een erkenning van onze fokkerij. 

Onlangs kregen we een mooie foto van Dana, die samen met haar ‘nieuwe maatjes’ op de heuvels in Shetland loopt. Zij heeft van haar eigenaren deze winter nog wel even een deken op gekregen, zodat ze langzaam aan een beetje kan wennen aan de weersomstandigheden daar in Shetland. Wat leuk om haar daar zo te zien. Als het meezit gaan we volgend jaar of zo eens persoonlijk kijken hoe het haar daar vergaat.

 

 

EEN TIJDPERK IS VOORBIJ…

2018 was een bijzonder ponyjaar. Een jaar dat we niet snel zullen vergeten. En zoals wel vaker heb je in een jaar meevallers en tegenvallers. De hoogtepunten blijven meestal lang in je geheugen hangen, en dat zal over afgelopen jaar ook wel zo zijn. Maar wat ook nog heel lang zal blijven hangen is het trieste moment dat we afgelopen woensdag moesten bleven: Afscheid nemen van onze “Grand Old Lady”: Zonnetje van stal ’t Kleine Ros.

Wat heeft ze ons een plezier gegeven. Vooral door haar karakter: altijd bepalend, vaak beslissend. Zeker in het weiland, maar ook heel vaak daarbuiten. Zij gaf aan wat ze wilde. Als het haar niet aanstond dan liet ze dat weten. Maar ze liet ook duidelijk merken wat ze van ons verwachte: wortels, slobber of even lekker krabben op een bepaalde plek.
Zij was de baas in het weiland. Nummer één in de pikorde. Dat hoefde ze niet met kracht af te dwingen, hoewel ze wanneer ze dat nodig achtte wel deed. Ze kon in haar jonge dagen achteruit lopen en slaan tegelijk. Ze was vooral slim, en dat maakte veel meer dat alle andere pony’s haar leiding accepteerden. Ze had altijd perfect door wat wij wilden. En op haar manier probeerde ze ons daarbij te sturen. “Schiet eens op”, “Kom op met die brokken” of “Maak die draad voor elkaar, ik wil nu naar die andere wei met dat langere gras”, je kon het haar zien denken.
Wat een prachtig en vooral lief karakter! Ze gaf dat ook door aan haar kinderen en kleinkinderen. Wat karakter betreft leek kleindochter Wieke (uit Sonnet die, later in Finland furore maakte) nog het meest op haar. Maar ook Kennedy haar jongste kleindochter, en dit jaar Europees kampioen in Denemarken, heeft veel van haar karakter meegekregen.

Op haar 33 levensjaar is dan afgelopen week een einde gekomen aan de vriendschappelijke band die wij met Zonnetje meer dan twintig jaar mochten beleven. Ze ging de laatste tijd achteruit. Werd erg mager, horen en zien gingen minder en haar lichaam functioneerde niet meer naar behoren. Jaren geleden hadden we haar al beloofd te zorgen voor een goede oude dag en haar te verplegen zolang dat verantwoord was. Nu was het moment aangebroken dat het niet langer kon. We hebben haar laten inslapen.

Zonnetje, dank je wel!

Shetland.nl

Uit: “De Shetland Pony” november 1998

Shetland.nl

1990: Erekampioen te Midden-Beemster

Shetland.nl

2003: Bij ons in het weiland

Shetland.nl

2007: bekappen door Pa Molenkamp (samen zijn ze hier 100 jaar!)

Shetland.nl

voorjaar 2008: Dragend van haar 17e veulen (Black Betty)

Shetland.nl

2014

Shetland.nl

2015